Jan Gausemel feirer 75 år med å løpe Nordmarka skogsmaraton for 25. gang.

Sprekingen har totalt 157 maraton på merittlisten, men vi må kunne kalle løpet i Nordmarka for hans favoritt. Hver eneste gang det er arrangert siden løpet ble startet i 1994, har Gausemel stått på start.

– Det er et veldig fint arrangement. Det er så avslappet og hyggelig stemning. Jeg har jo løpt noen maraton, men det er ingen som ligner på Nordmarka skogsmaraton, sier Gausemel fra hjemplassen i Valdres.

Han er vokst opp i Drammen hvor han drev aktivt med orientering. Da han flyttet til Valdres var det lite miljø for den idretten, og han startet med distanseløping og turrenn på ski.

– Jeg legger merke til at det er mange som kommer tilbake for å løpe skogsmaraton. Jeg har også tatt med meg noen, og de har gjerne løpt det flere ganger, forteller Gausemel.

Han står på farten til maraton i Hamburg, og der regner han med en litt annen stemning.

– Det er 20 000 som løper, og det er ikke mye snakk om ensomhet der, ler han.

I Nordmarka får han tid til å nyte naturen rundt seg når han løper, og at deltakerantallet tross alt er ganske lavt bidrar til den gode følelsen.

– Jeg skjønner at dere som arrangerer ønsker dere flere deltakere, men det er fint at det er lite trengsel. Det er jo også ganske god plass i Nordmarka, sier Gausemel.

Han brukte Oslo-marka mye da han studerte i Oslo, og er fortsatt glad i naturen i hovedstaden. De første gangene løpet ble arrangert var det dårligere kvalitet på veier og stier.

– For en gammel mann er det jo veldig behagelig å løpe på grusen. Du setter ingen personlig rekord i Nordmarka skogsmaraton, men det er mer skånsomt for kroppen. Alle veiene er bedre tilrettelagt nå for løping, sier Gausemel.

Han skryter også av startkontigenten som han mener er lav sammenlignet med andre løp han deltar i. Han liker også godt tilbudet han får  underveis.

– Matstasjonene er også veldig bra i Nordmarka skogsmaraton. Det er fin service på alle sammen, mener Gausemel.