Johan Kaggestad mener mosjonister har godt av å legge bort pulsklokka, og konsentrere seg om å være ute i aktivitet.

– Jeg pleier å dele det inn i to soner. Trener du under terskel klarer du å prate mens du trener. Når det blir vanskelig er du over terskel, fortalte Kaggestad løperne som hadde møtt frem på Lyns klubbhus for å lære mer om langløping av trenerlegenden.

Kaggestad mener troen på intervaller kanskje er blitt litt i overkant stor, og slår et slag for den lange rolige turen. Det gir deg utholdenhet og styrke til å tåle de lange løpene.

– Skal du løpe maraton er du nødt til å ha en lang tur hver uke, men halvannen time kan være nok om du har lite med tid. Det viktigste er at du kommer deg ut, sier Kaggestad.

I tillegg til de rolige turene trakk han frem en av favorittøktene til verdensmester Ingrid Kristiansen. Der varieres tempoet omtrent hvert femte minutt, og tempoet går fra rolig langtur til raskere intervallfart. Nøkkelen er å være i bevegelse hele tiden.

– Du kan bare variere farten ut ifra din egen form, og du kan godt ha noen færre aktive minutter. Nøkkelen er å holde seg i bevegelse.

På intervalløktene rådet Kaggestad mosjonistene til å korte ned pausene etter hvert som de kom i bedre form. I starten har man et drøyt minutts pause mellom drag på 1 000 meter, men etter noen uker er man nede i 20 sekunders pause.

– Jeg er også glad i å bruke fartslek. Legg inn noen partier med hurtigere drag der det er naturlig. Kanskje opp en bakke, eller langs et jorde. Variasjon i fart gir veldig god effekt på formen, sier Kaggestad.

Johan Kaggestad kom i tillegg med noen gode konkrete råd før Nordmarka Skogsmaraton:

Tren halvparten av det du pleier den siste uken. Like mange økter, men halvparten av varigheten.

Bruk de skoene du har hatt en stund. Det er lite lurt å starte maraton med nye sko.

Smør inn føttene og lårene for å unngå gnagsår.

Vær nøyaktig med inntakt av drikke. Ha med en liten flaske selv, og drikk ofte. Om det er varmt blander du sportsdrikken tynnere. Ha gjerne i en klype natursalt mot kramper og for at kroppen tar til seg næringen bedre.

Start rolig. Det er dobbelt så langt fra 30 kilometer og inn, som det er de første 30 kilometerne. Gå i motbakkene for å spare på kreftene om du er fersk maratonløper.

Tren minimalt de første tre ukene etter er maraton. Svøm litt og ta noen turer i skogen, men ingen konkurranser.